Adelle and Evelyn

personal | graphite | adelle and evelyn

Leidyn

personal | graphite | leidyn

15 | 08 | 2015. Photoshop CS4, Wacom Intuos5.

High resolution

personal | digital painting | bonsai

08 | 04 | 2015. Photoshop CS4, Wacom Intuos5.

personal | digital painting | sketch 10

1 hour pose.

personal | conte | life drawing

15 minute poses.

personal | conte | life drawing

 

30 | 11 | 2013. Photoshop CS4, Wacom Intuos5.

High resolution

personal | digital painting | sketch 09

3D Visualization of compact cottage home on the outskirts of Calgary.

professional | nick mehta associates architecture + design | humble house

Design concept work for a $100m+ redevelopment of an existing 1976 mixed-use site in North York.

More at quadrangle.ca

professional | quadrangle architects limited | yonge sheppard centre

Design concept work for a $100m+ redevelopment of an existing 1976 mixed-use site in North York.

More at quadrangle.ca

professional | quadrangle architects limited | yonge sheppard centre

Design concept work for a $100m+ redevelopment of an existing 1976 mixed-use site in North York.

More at quadrangle.ca

professional | quadrangle architects limited | yonge sheppard centre

Construction documents for innovative mid-rise condo building in Toronto's vibrant Junction neighbourhood. Rendering credit to Norm Li Architectural Graphics + Illustration.

More at quadrangle.ca and TAS

professional | quadrangle architects limited | DUKE condos

 

Schematic design for a retrofit of an existing industrial building to commercial tenant space. The key design component is the 'Collision Zone', created by the partial demolition of the most dilapidated existing building portion and creation of a social and circulation hub through which everything flows. A new entrance sequence is created that simplifies circulation and provides a social mixing space for the creative businesses that will occupy the site. Rendering credit to Joon Jeong at Quadrangle Architects Limited.

More at quadrangle.ca

professional | quadrangle architects limited | post-industrial retrofit

Schematic design for a retrofit of an existing industrial building to commercial tenant space.

More at quadrangle.ca

professional | quadrangle architects limited | post-industrial retrofit

The PLUG-IN PLAY CORRIDOR (PIPC) is a modular, prefabricated response to the hydro corridor condition in many major cities. A modular approach provides a versatile and adaptable interface that can respond to a multitude of site conditions. Each module acts as an intervention for a new use that has the ability to engage specific site conditions, yet still remain generic and flexible.

personal | competition | green line ideas

The PIPC provides two experiences. One is an internal experience along the circulation corridor. This allows pedestrians to explore a small scale linear city with a range of transient recreational and cultural destinations along their path of travel. The second is the external experience that interfaces adjacent land-uses. This allows the various modules to activate surrounding dis-used spaces to engage communities and passing pedestrians.

personal | competition | green line ideas

Schematic design of 24,000 ft² office development in NW Calgary. Work included site planning, building elevation and plan designs, and visualizations for review by client and City of Calgary planning team.

professional | nick mehta associates architecture + design | office development

One of many 3D visualizations for a club house design by Nick Mehta Associates Architecture + Design.

professional | nick mehta associates architecture + design | club house rendering

 

30 | 10 | 2012. Photoshop CS4, Wacom Intuos5

personal | digital painting | sketch 08

Master plan for a dense, residential community. Design of the overall plan focused on a hierarchy of various street typologies, treatments, and interfaces in relationship to the building massing/densities. The goal was to create a pedestrian-oriented environment conducive to various modes of transportation and establish a successful transition between public, semipublic, and private spaces.

professional | NORR architects planners | residential development master plan

08 | 07 | 2012. Photoshop CS4, Wacom Intuos5

personal | digital painting | sketch 07

Schematic/feasibility study of mixed-use site including office, senior residence, and market condo housing.

professional | NORR architects planners | mixed-use development

25 | 06 | 2012. Photoshop CS4, Wacom Intuos5

personal | digital painting | sketch 06

Design build proposal with a modest budget for a field house addition to an existing recreation centre. Programme included indoor field house with spectator seating, change rooms, service space, new entry/lobby and security sequencing, offices, and a commercial retail component. Rendering credits - Alana Piche.

professional | NORR architects planners | recreation centre addition

Design build proposal with a modest budget for a field house addition to an existing recreation centre. Programme included indoor field house with spectator seating, change rooms, service space, new entry/lobby and security sequencing, offices, and a commercial retail component. Rendering credits - Alana Piche.

professional | NORR architects planners | recreation centre addition

Schematic design of dense, mixed-use site in Africa.

professional | NORR architects planners | africa mixed-use

15 | 04 | 2012. Photoshop CS4, Wacom Graphire2

personal | digital painting | sketch 05

Schematic design concept for supportive living and memory care seniors development.

professional | NORR architects planners | seniors housing

08 | 04 | 2012. Photoshop CS4, Wacom Graphire2

personal | digital painting | sketch 04

Completed design of affordable seniors (supportive living, memory care, and long term care) residence addition for Agecare. Programme includes 105 suites, adult and childrens daycares, dining, lounge spaces, nurse/med rooms, laundry/service rooms, spa rooms, activity rooms, and landscaped outdoor spaces. Roughly 8,000 m² total. Currently under construction.

professional | NORR architects planners | sagewood seniors community phase 2

01 | 04 | 2012. Photoshop CS4, Wacom Graphire2

personal | digital painting | sketch 03

Completed design of boutique, high-end seniors (supportive living and memory care) residence for Milliken Development Group. Programme includes 69 resident suites, commercial kitchen, dining, lounge spaces, nurse/med rooms, laundry/service rooms, spa rooms, activity rooms, theatre, landscaped outdoor spaces, and underground parkade. Roughly 5,300 m² total above grade. Currently under construction.

professional | NORR architects planners | maison : a symphony senior living community

Completed design of boutique, high-end seniors (supportive living and memory care) residence for Milliken Development Group. Programme includes 69 resident suites, commercial kitchen, dining, lounge spaces, nurse/med rooms, spa rooms, activity rooms, theatre, landscaped outdoor spaces, and underground parkade. 5,300 m² total. Currently under construction.

professional | NORR architects planners | maison : a symphony senior living community

24 | 03 | 2012. Photoshop CS4, Wacom Graphire2

personal | digital painting | sketch 02

24 | 03 | 2012. Photoshop CS4, Wacom Graphire2

personal | digital painting | sketch 01

Master plan for fully integrated and mixed-use senior's community on a challenging sloped site. The masterplan was iterative in nature, acting as a tool for public/community engagement as well as an initial step in establishing land-use amendments and guidelines within the site. The uses proposed on the site include mid to high end seniors assisted living, seniors independent living, market housing, affordable housing, office, commercial-retail, and a large seniors recreation/community centre.

professional | NORR architects planners | seniors community master plan

 

A video editing exploration. Jellyfish filmed at the Monterey Bay Aquarium.

personal | video | documentation of jellyfish

A quick facade/elevation study for a local developer. The developer already had relatively fixed unit plans but considered a more contemporary aesthetic to match their increasingly urbane target demographic. This is one of a few options I had massed out that were presented to the client.

professional | NORR architects planners | digital rendering | rowhousing schematic

Design guidelines produced for large scale single family developer intending to refine the look of their existing housing products and more accurately reflect traditional styles. Step by step instructions were narrated for each housing product type and style. Design modifications were documented in layers, focusing initially on the largest impact gestures (massing, roof slopes, garage door styles, etc.) and moving to the smaller details (brackets, columns, minor finishing, etc.).

professional | NORR architects planners | housing design guidlines

 

 

THESIS ABSTRACT


As the result of new and ongoing pressures, the

prevailing morphology of the North American city –

where low-density, single-use bedroom communities

surround a major mixed-use core – has come under

question. Informed by New Urbanist and Smart-Growth

paradigms, the city of Calgary has embarked on a change

in policy intended to produce potentially dramatic

changes in urban form.


As a point of discussion and departure, this thesis

examines a proposed redevelopment for Calgary’s

northwest transit corridor.


The design component of the thesis explores alternatives

to the city’s proposal in the form of polemical critiques.

Through the use of intentionally exaggerated narratives –

equal parts utopian and dystopian – these surrogate

proposals engage a number of the issues at play. The

goal of this undertaking is not to posit an overarching

prescription for Calgary’s future but rather to promote

critical reflection on a contentious set of issues. In so

doing, I hope to better understand both the potentials

and limits of architecture as it relates to city form.

 

The CALGARY NIMBY CITY was one of 3 satirical polemics in the design portion of my thesis. This development floats cloud-like, several stories over the publicly owned lands of the arterial. Access is limited to elevators connected at the train station. Demographics housed are mostly lower income residents, students, seniors and other often marginalized demographics.

A graphic narrative that expresses the everyday story of a struggling lower income family juxtaposed against that of a middle class family. It reflects issues involved in community boundaries, marginalization of demographics and land-uses. As a satire it sets out to critique the not-in-my-backyard attitudes of single family communities towards lower income housing.

academic | thesis | digital painting | CALGARY NIMBY CITY site plan and graphic narrative

The second is the CALGARY COMMUTING CITY – a central business district that commutes out to the single family subdivisions along the NW arterial during the day, allowing adjacent communities to function as live work communities by day and single use bedroom suburbs at night

The narrative follows a nameless, generic working class male and imagines the commuting city journeying out to the suburbs to pick up the patiently waiting workers. This particular development reflects primarily on the single land-use separation in the city perpetuated by the celebration of personal mobility. As a satire it critiques mostly the necessity to expend such massive amounts of infrastructure at the cost of distance in a time where our understanding of residential communities and the demographics they house, as well as role of city centres, have completely changed.

academic | thesis | digital painting | CALGARY COMMUTING CITY site plan and graphic narrative

The third proposal is the CALGARY RECURRING CITY, a high density residential cul-de-sac at the scale of the arterial. In that sense it is also a typological recursive city, acting as a blown up, regionally scaled Radburn suburban model.

The narrative replays the repetitive commute of a young urban professional. In a surreal twist he mistakes his condo unit for another similar but mirrored one. This particular city reflects primarily on the repetitive land-use in the city of Calgary as a model for community developments. As a satire it critiques the relative formlessness and homogeneity of the city.

academic | thesis | digital painting | CALGARY RECURRING CITY site plan and graphic narrative

academic | thesis | digital painting | CALGARY COMMUTING CITY detail from graphic narrative

academic | thesis | digital painting | CALGARY COMMUTING CITY detail from graphic narrative

academic | thesis | digital painting | CALGARY NIMBY CITY detail from graphic narrative

academic | thesis | digital painting | CALGARY RECURRING CITY detail from graphic narrative

Rendering generated for the marketing of a contemporary prairie style commercial office building designed by Nick Mehta Architect in NW Calgary.

professional | nick mehta architect | digital rendering | calgary commercial office building

Rendering generated for the marketing of a contemporary prairie style commercial office building designed by Nick Mehta Architect in NW Calgary.

professional | nick mehta architect | digital rendering | calgary commercial office building

 

Digital painting used for album artwork - hunter-gatherer EP.

personal | digital painting | hunter-gatherer

 

Conceptual proposal for a large live-work business park, part of the overall masterplan of the Deira islands in Dubai. I worked on this project during my summer employment at HOK Architects Calgary office.

professional | HOK | digital rendering | dubai business park proposal

Graduate architecture studio where our task was to propose a dense, mixed-use intervention on the current Hudson Yards site in New York City. Starting at the urban scale of the site approach, we were to then design an archetypal tower that would represent our overall site concept.

academic | studio 9 | colored pencil | hudson yards new york site proposal| 1:750

Site model partially fabricated with MDF and my site approach built entirely out of sculpted wax. The concept explored the ability of natural elements to sculpt and form an architecture that would prove ecologically efficient in harnessing the elements of sun and wind.

academic | studio 9 | physical model | hudson yards new york site proposal| 1:750

academic | studio 9 | physical model | hudson yards new york tower exploration | 1:100

academic | studio 9 | digital rendering | hudson yards new york tower proposal

academic | studio 9 | digital rendering | hudson yards new york tower proposal

Photo taken of a textured wall in Beijing's Forbidden City during a month long journey through the major cities of China.

personal | photography | the forbidden city

personal | digital painting | untitled

 

As part of a four month directed studies abroad program in Bern, Switzerland, we examined the historic town while in tandem, exploring and studying the virtues of architectural phenomenology. The first excersizes involved illustrating a material phenomenon through several process based physical models. This led to the proposal of a speculative pavilion in a chosen site within the town.

academic | studio 8 | phyiscal model | phenomenological explorations

academic | studio 8 | graphite | conceptual installation along aare river

academic | studio 8 | graphite | conceptual installation along aare river

academic | studio 8 | graphite | conceptual installation along aare river

academic | studio 8 | physical model | conceptual installation along aare river

Adaptive reuse and redevelopment proposal for an unused 1916 sandstone school site in Calgary. The proposal was developed during a summer work term at Marshall Tittemore Architects in Calgary.

professional | marshall tittemore architects | digital rendering | king edward community development

professional | marshall tittemore architects | digital rendering | king edward community development

Proposal for restoration and additions to the historic Barron Building in Calgary's inner city. The proposal included a glazed car stacking system to the rear of the building as a feature element as well as new facade treatments.

professional | marshall tittemore architects | digital rendering | proposal for redesign of uptown marquee

Life drawing was often integrated in studio courses at Carleton as a means of exploring anthropomorphic form and indirectly informing an understanding of structure.

academic | studio 7 | conté | life drawing

 

The Kanata housing project was an undergrad studio focused on successfully achieving connectivity between existing residential developments and an edge city/business park typology. This was approached by treating public, semi-private, and private space as spatial/sectional layers that could weave between one another.

academic | studio 6 | graphite rendering | kanata housing concept panel

academic | studio 6 | graphite | kanata housing schematic projected section

academic | studio 6 | graphite | kanata housing schematic projected section

academic | studio 6 | physical model | kanata housing sectional model | 1:40

The Kai Towers was a 30 story, 476 unit residential tower and commercial podium project I worked on during a summer work term at Poon McKenzie Architects (now NORR Architects Planners) in Calgary. I prepared the majority of development permit drawings, which included collaborations with the lead designer on the design of units, elevations, and the parkade.

professional | poon mckenzie architects | digital rendering | kai towers proposal

Photo taken upon arrival at Barcelona Airport, before beginning a month long directed studies abroad program in Portugal.

personal | photography | lonely airport

academic | studio 5 | graphite | ottawa peace museum concept panel

academic | studio 5 | graphite | ottawa peace museum concept panel detail

academic | studio 5 | graphite | ottawa peace museum schematic sectional perspective

academic | studio 5 | graphite | ottawa peace museum schematic perspective

academic | studio 5 | physical model | ottawa peace museum

academic | studio 5 | physical model | ottawa peace museum

 

The Culinary Institute was a small urban intervention within Somerset, a culturally diverse milieu of residences and restaurants under the overarching title of Chinatown. The program was to accommodate a small residence for students, kitchen, lecture space, and restaurant. The institute was a spatial and tectonic exploration responding to the process of layering that had occurred over the years in the area, both culurally and phyiscally. The design sought to define fluid spaces that would fold into one another through the exploration of architectonic forms.

academic | studio 4 | physical model | culinary institute concept models

academic | studio 4 | graphite | culinary institute floor plans

academic | studio 4 | graphite | culinary institute section

academic | studio 4 | physical model | culinary institute

academic | studio 4 | physical model | culinary institute

The dinner-is-served pavilion was a group design build project. Pavilions were designed and built within 3 weeks by groups of 5-6. Our pavilion took inspiration from the various natural transformations in the Autumn season. Nautilus-like in form, it invited guests in staged spaces until finally into the warm and intimate enclosure.

academic | studio 4 | design build | dinner is served pavilion

The seating and dining elements folded out from the structural elements, where they were inconspicuously hidden, transforming the empty spaces into habitable and inviting ones.

academic | studio 4 | design build | dinner is served pavilion